vineri, 11 ianuarie 2013

ŞTIŢI DESPRE SOMON?


King somon

In apa marilor lumii inoata tipuri diferite de somon.  Cel mai  cunoscut  și unic, crescut în cantități mari, este somonul de Atlantic (Salmo salar). Apoi, există tipuri de somon salbatic: somon regale (Oncorhynchus tshawytscha, numit, de asemenea,King somon  sau somon Chinook, somon argintiu sau somon Cohoo (Oncorhynchus kisutch),  somon Rosu sau  somon Sockeye (Oncorhynchus nerka), somon Roz sau  Pink somon (Oncorhynchus gorbuscha) somon Keta sau Chum somon (Oncorhynchus keta), somon de Dunăre (Hucho hucho) și somon Japonez (Oncorhynchus masou).
O mare parte din somonul  care il mâncăm este de crescatorie; cel  sălbatic ocupă un procent mic  pe piață și adesea, cantitatile nu sunt asa de mari ca să permită exportul.  Acest pește de înaltă calitate  cu carnea grasă, dulce si culoare  fermecătoare ocupă primul loc în clasamentul celor mai consumate din lume. Afumat este preferat, deși răspândirea de sushi a determinat  creșterea cantitatii de somon consumat crud. Proaspat sau afumat, somonul trebuie să fie în primul rând crescut.  Alegerea acestuia  în piscicultură este foarte  important dacă să se producă un somon de calitate sau un somon dupa pret: poti sa-l  reproduci în largul mării, în cuști cu o densitate scăzută ( unul pentru fiecare  4-500 litri de apă) sau de a-l produce, ca și în cazul păsărilor de curte, în cuști cu  un număr mai mare de pește ( unu somon pentru fiecare 100 litri de apa).
Peștii pot fi hrăniți cu furaje selectate,  completate de proteine ​​de origine vegetală, care reduc  utilizarea  faunei piscicole utilizate pentru producerea  făinei de pește.  Sau poate fi crescut rapid, folosind tehnici care nu au anumite scrupule.  În anii optzeci si nouazeci,  cele mai multe ferme din Norvegia vizau logica similara cu grecii care se  foloseste astazi pentru biban si dorada de mare:  calitate inferioară, la un cost accesibil.  De aceea, astazi consumatorul mai exigent nici nu vrea să audă de  somonul de crescătorie.
Dar, de ce noi consumăm mai mult afumat decât cel  proaspat?  Pentru același motiv, ca noi nu mâncam  hamburgeri  industriali , fără sare și sosuri diverse: ar fi necomestibile! În cazul în care, de fapt,  se gusta somonul proaspăt de proastă calitate, crud sau la abur,  se descopera toate defectele. Cu wasabi si sos de soia, totul se schimbă. Și să nu mai vorbim "de fals afumat", exemplu de calitate slabă, în care sarea pentru marinat este inserata prin injectoare speciale. De multe ori pentru afumat în loc de chips-uri de lemn este folosit fum lichid, același care este folosit pentru a afuma brânză sau salamurile  de proasta calitate.
Când  cumpăram un somon afumat, nu trebuie să căutăm numai  data expirării, dar, de asemenea, data de producție: un somon cu 45 sau mai multe zile de expirare ( se gaseste, si de 90) ar fi putut fi produs în august și apoi decongelat în decembrie, umplut cu conservanți și introdus pe piață. Din fericire, în ultimii ani, tendința s-a schimbat: țări precum Scoția și Irlanda în esență,  produc mai mult un somon de calitate,  o alegere care determina  consumatorul  sa achiziționeze mai mult acest pește delicios. Crescatoriile  mici și smoke house  lucreaza doar peste proaspat: sărat de mână și afumat folosind chips-uri de butoaie de whisky epuizate. Acest somon va avea un termen de 30 de zile, un semn clar de mare calitate.
În Marea Britanie există o certificare care merge dincolo de evaluarea organoleptică tipica a produsului. În criteriile de analiză se  ia în considerare calitatea vieții animalelor în timpul de reproducere și de reducerea  stresului în sacrificare. Obiectivul RSPCA - Societatea Regală pentru Prevenirea Cruzimii la animale, o organizație pentru prevenirea cruzimii față de animalele,  este de a certifica cu marca Freedom Food produsele  ca au fost crescute cu respect și grijă,  trăite in cele mai bune conditii de sănătate. Un stimulent pentru companii pentru a opera dupa conceptul  că animalul care a trăit mai bine, cu atât mai bun este produsul derivat.

Somonul  de Dunăre (Hucho hucho)- Această specie a fost redusa dramatic in râurile din România in ultimii 20 de ani. din cauza rumegusului aruncat din abundență în râu de către industria de cherestea numeroasa din țară.


Valorile nutriţionale pentru100g de produs proaspat 

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Calciu mg
Apa g
Colesterol mg
185
776
18,4
1
27
68
35
  
Valorile nutriţionale pentru100g de produs afumat 

K. Calorii
KJ
Proteine g
Carbohidrati g
Calciu mg
Apa g
Colesterol mg
147
613
25,4
1,2
19
29,3
50
  



Toate informaţiile citite pe acesta pagina de blog ar trebui să fie luate în considerare doar orientativ.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu