Ingrediente pentru 4
persoane
240 g orez Vialone nano
1 legătură de sparanghel
500 g vongole
30 arici de mare
1l de supa de legume (morcov,
ceapa, apio)
1/2 pahar vin alb
1 șalotă
2 catei de usturoi
5-6 tulpini de pătrunjel
6 linguri de ulei de
măsline extra virgin
Sare dupa gust
Spalati bine vongole,
puneti-le in apa cu sare sa piarda nisipul.
Curățați sparanghelul,
spălați-l rapid sub apă, îndoiți partea mai frageda ca sa se rupa (astfel încât
să se elimine partea cea mai tare într-un mod natural) și cu un cuțit de
curățat cartofi, curatati tulpina pe
aproximativ 2/3 din lungime.Trebuie sa va rămâna doar partea fregeda din interior . Gatiti-i
într-o cratiță inalta umpluta cu 3- 4 degete
de apa sarata si strânsi, sparanghelul trebuie sa fie în poziție verticală, cu varfurile
afară din apă.Gatiti-i la foc mare pentru
15-20 de minute.
Luați vongole din apa
sarata, spalati-le bine de mai multe ori pentru a indeparta residuurile de sare,
puneti-le într-o tigaie cu ulei de măsline, usturoi, tulpini de pătrunjel și lasati-le sa se deschida cu capacul pus pe tigaie.
O data deschise, se scot
vongole, se arunca tulpina de pătrunjel, se filtrează zeama și se adăuga o parte din aceasta la tulpinile
de sparanghel ( păstrati separat varfurile),
cu un pic de ulei extravirgin de
măsline. Se amestecă apoi toate împreună cu blenderul pentru a crea o crema.
Într-o oală, rumeniti șalotă tocata marunt, cu ulei. Adăugați orezul și prăjiti până când boabele strălucesc. Se stropeste cu vin alb si lasati sa se evapore. Apoi, adaugati
zeama de vongole ramasa si supa de legume fierbinte putin cate putin.
Chiar
înainte de sfârșitul gătitului, se adaugă crema și varfurile de sparanghel, se amestecă și se adaugă numai atunci
cand sunt gatite vongole, fara cochilii (mai lasati cateva cochilii pentru
decor). Lasati preparatul să se odihnească 5 minute și se serveste cu picaturi de ouă de arici de
mare direct pe risotto pregatit in
farfurie.
Tările în care sunt mai căutate sunt cele latine / Marea Mediterană, cum ar fi Franța, Italia și Spania
Ariciul trebuie să fie deschis cu un instrument
special, care le deschide în jumătate sau cu foarfece de bucătărie.
In noiembrie se deschide
sezonul de pescuit la arici de mare,
care se încheie
in aprilie mai.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu